Marks and Time puzzle 59

Find solution for this in puzzles/aptitude/reasoning/brainteasers.

A teacher gave 13 marks to one student and 12 marks to another student in one exam. 
Can you tell the TIME by using the above sentence ????


1.45
The teacher gave a total of 25 marks to two students. 25 is a quarter.
So, teacher gave “Quarter to Two”.

Time format to “Quarter to Two” is 1.45.

Birthday Brainteaser 58

Find solution for  Birthday Brainteaser 58 in puzzles/aptitude/reasoning/brainteasers

The day before yesterday I was 25.
The next year I will be 28.
This is true only one day in a year.
What day is my Birthday ?



My birthday is on December 31. I am telling this on January 1.
Day before yesterday (dec 30)    = I am 25
Present day (January 1)               = I am 26
this year december 31                 = I will be 27.

Next year december 31               = I will be 28.

Simple Maths Question 57

get an answer for Simple Maths Question 57 in puzzles/aptitude/reasoning/brainteasers

What Mathematical symbol can be placed in between 3 and 7, to get a number which lies in between 3 and 7???


Exact Answer      = 3.7 (Decimal symbol)
Related Answer  = 3cot7 =3 * 1.14 = 3.42

Litres Measuring Puzzle 56

find solution for Litres Measuring Puzzle 56 in puzzles/Aptitude/reasoning/brainteaser


You have 3 litre bottle and 5 litre bottle. How can you measure 4 litres of water by using 3Lt and 5Lt bottles???



Solution 1 :

1. First fill 3Lt bottle completely and pour 3 litres into 5Lt bottle. 
2. Again fill 3Lt bottle completely. now pour 2 litres into 5Lt bottle until it becomes full.
3. Now empty 5Lt bottle.
4. Pour remaining 1 litre in 3Lt bottle into 5Lt bottle.
5. Now again fill 3Lt bottle completely and pour 3 litres into 5Lt bottle.
6. Now you have 4 litres in 5Lt bottle. That's it. 

Solution 2 :

1. First fill 5Lt bottle completely and pour 3 litres into 3Lt bottle.
2. Empty 3Lt bottle.
3. Pour remaining 2 litres in  5Lt bottle into 3Lt bottle.
4. Again fill 5Lt bottle completely and pour 1 litre into 3 Lt bottle until it becomes full.
5. Now you have 4 litres in 5Lt bottle. That's it.

check how to solve blood relations problems easily.

Missing Rupee Brain Teaser 55

mind puzzles and riddles with answers and solutions

3 Friends went to a shop and purchased 3 toys. Each person paid Rs.10 which is the cost of one toy. So, they paid Rs.30 i.e. total amount. Shop owner gave a discount of Rs.5 on the total purchase of 3 toys for Rs.30. Then, among Rs.5, Each person has taken Rs.1 and remaining Rs.2 given to the beggar beside the shop.
Now, the effective amount paid by each person is Rs.9 and the amount given to beggar is Rs.2. So, total effective amount paid is 9*3 = 27 and the amount given to beggar is Rs.2, thus the total is Rs.29. Where has the other Rs.1 gone from the original Rs.30 ?????


The logic is payments should be equal to receipts. we cannot add amount paid by persons and amount given to beggar and compare it to Rs.30.
The total amount paid is Rs.27. So, from Rs.27, shop owner received Rs.25 and beggar received Rs. 2. Thus, payments are equal to receipts.

Magic Room Riddle 54



You are in one magic room. That room is having two doors. one door leads to death and another door is safe. If you ask a question, one door always tells truth and another door always lies and you don't know which one tells truth and which one lies. You can ask only one question to only one door and you must get through the safe door. So, how will you manage to get through the safe door ?? Which question would you ask and To which door you would ask ????
 
Answer : Just go to any one door and ask, "what the other door would tell if you asked which door is safe?" and go through another door. That's it. So, the question is important and the door to which you are asking doesn't matters.
 Still confused.. Let me know it in comments...

Number of Days Puzzle 53

maths logical puzzle and brain teasers with answer
 A man is climbing up a mountain which is inclined. He has to travel 100 km to reach top of mountain. Every day He climbs up 2 km forward in day time. Exhausted, he then takes rest there at night time. At night, while he is asleep, he slips down 1 km backward because mountain is inclined.
Then how many days does it take him to reach mountain top ????




Answer : 99 days
Solution : Each day, Total progress = 2 km - 1 km = 1 km
So, 98 days = 98 Kms.
On 99th day he can reach mountain top by travelling 2 km in day time.
So, answer is 99 days.

Decision Making PUZZLE 52

Solve simple and Logic puzzle with solution in puzzles9


For Rs.1 You get 40 Bananas.
For Rs.3 you get 1 Mango.
For RS.5 you get 1 Apple.

Now you want to get 100 fruites for Rs.100.

So, How many Bananas, Mangoes and Apples will you buy ??

                                                                         


Rs.95 - 19 Apples
Rs.3  - 1 Mango
Rs.2  - 80 Banans

Total 100 Fruites for RS.100.

Basic Number Theory for Problems on numbers in Aptitude

         Hi everyone, you may not get direct questions on this in any aptitude type test. But, by knowing this number system basics you can be able to solve some silly questions on numbers in some simple tests. So, Get your basics brushed up with this.

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9      -    Digits
group of digits             -    Numbers


basic number theory for number problems



Natural numbers                    :    1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11………………….
Whole numbers                     :    0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12…………….
Integers                                 :    …………-4,-3,-2,-1,0,1,2,3,4………………….
        Positive integers                     :   1,2,3,4,5,6,7………….
        Negative integers                   :   ………….-7,-6,-5,-4,-3,-2,-1
        Non positive integers              :   0,-1,-2,-3,-4…….
        Non negative integers             :   0,1,2,3,4,5,6…………………
                            
0 is neither positive nor negative.

Even numbers                :         A number divisible by 2
                                                      2,4,6,8,10,12,14,16,18,20………………
Odd numbers                 :         A number not divisible by 2.
                                                      1,3,5,7,9,11,1,3,15,17,19,21……………………
Prime numbers               :         A number having exactly 2 factors, namely 1 and the number itself.
2,3,5,7,11,13,17,19,23,29,31,37,41,43,47,53,59,61,67,71,73,79,83,89,97………
2 is the only one prime even number.
25 prime numbers are there in between 1 and 100.
Composite numbers        :          Numbers greater than 1 which are not prime numbers.
                                                      4,6,8,9,10,12,14,15…………….
0,1 are neither prime nor composite.
Co primes                       :           H.C.F. of two numbers should be 1. 
                                                       (2,3),(4,5),(6,7),(11,15)
Twin primes                     :           Difference between prime numbers in one set should be 2.
                                                       (3,5),(5,7),(11,13),(17,19),(31,33)

If a number N is divisible by two numbers a and b, where a, b are co primes, then N is divisible by ab.
Ex :  72 is divisible by 2 and 3, where (2,3) are co primes. So, 72 is divisible by 6 i.e. (2×3)

Face value         :    The actual value of a digit in the given number
Place value        :    This value varies depends upon place of digit in a given number.
Ex :  In 895473,
           Face value of 3 is 3 , face value of 9 is 9.
             Place value of 3 = 3*1 = 3
             Place value of 7 = 7*10 = 70
             Place value of 4 = 4*100 = 400
             Place value of 9 = 9 * 10000 = 90000

Division rule :
                     Dividend = (Divisor × Quotient) + Remainder 


Ex :  14 = (3 × 4) + 2
      14  =   Dividend
       3   =   Divisor
       4   =   Quotient
       2   =   Reminder

check how to solve section in top menu bar

Read the top post - How To Solve Blood Relation questions With Simple Aptitude Tricks


Missing Number Problem 51

FIND THE MISSING NUMBER IN THE BELOW NUMBER SEQUENCE APTITUDE PUZZLE

FIND MISSING NUMBER IN NUMBER SEQUENCE PUZZLE


                                                                     
ANSWER : 8

SOLUTION : 

In the above puzzle, sum of corner numbers and sum of middle numbers is equal to 34.
10 + 9 + 8 + 7 = 34 ;
15 + 5 + 6 + 8 = 34 ;

So, answer is 8.



Number Missing Puzzle 50

Find the missing number in the below number sequence puzzle

puzzles9 - puzzle 50 - find the missing number in number sequence puzzle

                                                                   


Answer : 9

Solution : 

In the above puzzle, in each row, subtract the second number from first number to get the third number and add the first two numbers to get the fourth number.

5 - 2 = 3 ; 5 + 2 = 7 ;
6 - 3 = 3 ; 6 + 3 = 9 ;
4 - 1 = 3 ; 4 + 1 = 5 ;
8 - 1 = 7 ; 8 + 1 = 9 ;

So, answer is 9.


Finding Odd Letter 49

Find out the odd letter from the following set of letters

find the odd letter out from the set of letters in the logical puzzle

                                                                

   Answer :      L

Solution  :

                   Except L all the other letters are formed by three lines. L is formed with only two letters. So, L is the odd one among the letters.

So, answer is L.


Follow Us

Contact Form

Name

Email *

Message *

Follow Us On

© Puzzles/Aptitude/Reasoning/Brainteasers All rights reserved | Theme Designed by Blogger Templates